Параметры очистки отработавших газов двигателя ВАЗ-21081і каталитическими нейтрализаторами разработки НТУ "ХПИ" и BOSAL 099-886 - Ведь, Валерий Евгеньевич; Зебешев, Темирхан Зебешевич; Краснокутский, Евгений Владимирович; Гаевой, Михаил Александрович (НТУ "ХПИ", 2016)
У роботі проведено порівняльний аналіз конструкцій розробленого блоку каталітичного перетворення та його промислового аналога марки Bosal 099-886. Показані основні напрямки підвищення експлуатаційних характеристик розробленого експериментального блоку каталітичного перетворення в умовах нестабільності якісного, кількісного складу відпрацьованих газів та їх теплофізичних та газодинамічних властивостей. Проведений аналіз засвідчує, що використання експериментального дослідного стенду, оснащеного двигуном марки ВАЗ-21081і, дозволяє проводити науково обґрунтований порівняльний аналіз блоків каталітичного перетворення та отримувати достовірні експериментальні дані.

The comparative analysis of designs of developed by us catalytic conversion unit and its industrial counterpart brand Bosal 099-886 has been carried out. The main directions of improving performance characteristics of the developed by us experimental unit of catalytic conversion in conditions of qualitative and quantitative instability of the exhaust gases composition and their thermal and gas-dynamic properties have been described. The above analysis shows that the use of experimental research stand equipped with engine VAZ-21081i makes it possible to carry out science-based comparative analysis of the catalytic conversion units and to obtain reliable experimental data.
Parameters of exhaust gas cleaning of VAZ-21081і engine by catalytic converters of NTU "KhPI" development and BOSAL 099-886
Keywords: вредные вещества; нейтрализация; факторы; коэффициент избытка воздуха; каталитическая очистка; монооксид угдерода; расход топлива; коленчатый вал