Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Проектування харчових виробництв. Частина 1. Розробка схеми технологічної принципової" - Перевалов, Леонід Іванович; Півень, Олена Миколаївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Гудзь, Ольга Миколаївна; Матюхов, Дмитро Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Лабораторна робота «Розробка схеми технологічної принципової» виробничої дільниці виконується із використанням ПК та являє собою першу частину лабораторного практикуму за дисципліною «Проектування харчових виробництв. Частина 1». Робота ця трудомістка, тому на її виконання відводиться 6-7 учбових тижнів (12-14 академічних годин аудиторних занять). Основна важкість роботи полягає в необхідності самостійного конструювання здобувачами умовних позначень спеціального технологічного обладнання, які б відображали, як це вимагається для схем технологічних принципових, принципи його роботи. Необхідність відображення принципів роботи апаратів через візуалізацію їхньої внутрішньої будови перетворює процес виконання цього типу схем зі звичайної графічної роботи в активне вивчення будови та принципів роботи апаратів технологічної установки, робить необхідним використання знань, одержаних при вивченні курсу «Процеси та апарати харчових технологій» та сприяє більш глибокому опануванню матеріалів спеціальних технологічних дисциплін. Рекомендується для виконання курсових та дипломних проєктів, що містять етапи зі створення схем технологічних принципових під час розробки конструкторських документів з застосуванням сучасних комп’ютерних інтегрованих програмних продуктів. Дані методичні вказівки будуть корисні студентам кафедри технології жирів та продуктів бродіння, а також студентам інших хімічних спеціальностей інституту.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; харчові виробництва; проектування харчових виробництв; схема технологічної принципової; харчові технології