Complexification methods of interval forecast estimates in the problems on short-term prediction - Romanenkov, Yuri; Danova, Mariia; Kashcheyeva, V.; Bugaienko, Oleg; Volk, M.; Karminska-Bielobrova, Marina; Lobach, Olena (Технологічний центр, 2018)
Вирішено завдання удосконалення методичної бази системи підтримки прийняття рішень у процесi короткострокового прогнозування показникiв організаційно-технічних систем шляхом розробки нових i адаптації існуючих методiв комплексування, здатних врахувати інтервальну невизначеність прогнозних оцінок. Актуальнiсть даного завдання обумовлена необхідністю врахування невизначеності первинної інформації, викликаної проявом НI-чинникiв. Проведений аналіз передумов i особливостей формалiзації невизначеності первинних даних в інтервальнiй формi, виявлені переваги iнтервального аналiзу для вирішення задачi комплексування інтервальних прогнозних оцінок. Викладено короткі відомості про базовий математичний апарат: iнтервальну арифметику та інтервальний аналiз. Вдосконалено методи комплексування прогнозних оцінок шляхом синтезу iнтервальних розширень, отриманих вiдповiдно до парадигми інтервального аналізу. В результатi досліджень встановлено, що введення аналiтичної функцiї переваг дозволило синтезувати модель комплексування в досить загальному виглядi, шляхом об'єднання в єдинiй формi класiв гiбридних i селективних моделей для генерації консолідованих прогнозiв на основi інтервальних прогнозних оцiнок. Це дозволяє отримувати комплексовані прогнози на основi інтервальних прогнозних оцінок, тим самим забезпечувати точність консолідованого короткострокового прогнозу. Проведено критичний аналіз запропонованих методiв i розроблено рекомендацiї щодо їх практичного використання. Сформульовано рекомендації щодо параметричного налаштування аналітичної функції переваг. На прикладi показано адаптивні властивості інтервальної моделі комплексування.
Keywords: короткострокове прогнозування; комплексування прогнозних оцiнок; пiдтримка прийняття рiшень; iнтервальний аналiз