Особливості кінетики електроосадження сплавів вольфраму з d⁶⁻⁸ елементами - Ведь, Марина Віталіївна; Штефан, Вікторія Володимирівна; Сахненко, Микола Дмитрович; Байрачна, Тетяна Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2006)
Досліджено закономірності осадження сплавів вольфраму з d⁶⁻⁸ металами в гальваностатичному і імпульсному режимах. Показано, що процес сплавоутворення включає хімічну стадію відновлення вольфраматів адсорбованими атомами водню. Установлено фактори, що впливають на сполуку і властивості одержуваних покрить, і обґрунтована доцільність використання імпульсних режимів електролізу. Визначено сполуки сплавів, що володіють максимальною каталітичною активністю в реакції виділення водню.

Some regular trends for the Tungsten alloys with d⁶⁻⁸ metals deposition using galvanostatic and pulse regimes were studied. The process includes chemical step – tungstanate ions reduction by adsorbed hydrogen atoms. The parameters influence on the composition and properties of deposited coatings were established. The efficiency of the pulse electrolysis regimes was indicated. The alloys composition characterized by maximum catalytic activity in the hydrogen reduction reaction was estimated.
Keywords: газові викиди; каталітичні нейтралізатори; гальваностатичний режим; імпульсний режим; сплавоутворення; електроліз; каталітична активність