Основи транспорту природних вуглеводнів - Білецький, Володимир Стефанович; Фик, Михайло Ілліч (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Посібник містить огляд основних видів транспорту вуглеводнів в Україні і світі. Описані технологічні та економічні аспекти трубопровідного, автомобільного, залізничного, морського та річкового транспорту нафти, газу та конденсату. Подані методологічні основи розрахунку трубопровідного транспорту вуглеводнів, зокрема, розрахунку магістральних та міжпромислових газопроводів. Описано принципи та обладнання LNG і CNG технологій «віртуального трубопроводу». Посібник призначений для студентів спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології».
Fundamental of natural hydrocarbons transport
Keywords: навчальний посібник; транспорт трубопровідний; транспортування нафти; задача логістична; задача компаративістська; фізичні властивості рідин; гідростатика; гідродинаміка; транспорт морський; транспорт річковий; закон Архімеда; удар гідравлічний; сифон; транспорт газу; газопровід магістральний