Компенсація реактивної потужності електроприводів з тиристорними перетворювачами напруги - Ковальова, Юлія Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.09.03 - електротехнічні комплекси та системи. - Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" Харків, 2016. Дисертація присвячена компенсації реактивної потужності асинхронних електроприводів та електроприводів постійного струму з тиристорними перетворювачами напруги (ТПН). Розроблені методи для визначення діючого значення реактивного струму асинхронного електропривода з ТПН та електроприводів постійного струму з однофазним та трифазним ТПН з урахуванням кута керування тиристорів. Отримані співвідношення для визначення ємності компенсуючих конденсаторів для заданого кута керування тиристорів, які враховують: для асинхронних електроприводів з ТПН - діюче значення реактивної складової струму холостого ходу; для електроприводів постійного струму з ТПН - діюче значення змінної складової випрямленого струму кола якоря. Удосконалені співвідношення для визначення коефіцієнтів корисної дії двигунів при живленні від ТПН, які враховують: для асинхронних - відношення квадратів діючого значення першої гармоніки струму до діючого значення струму статора; для електроприводів постійного струму - відношення квадратів постійної складової випрямленого струму якоря до діючого значення.

The dissertation for the degree of technical sciences candidate, speciality 05.09.03 - electrical complexes and systems. -NTU “KPI”. - Kharkiv, 2016. Dissertation is devoted to compensation reactive power of AC and DC motors with the thyristor voltage convertors. Reactive power produse the losses of the electrical energy on the transmission lines and substation transformers. The methods for determine effective value reactive current stator AC motor and effective value reactive current armature circle DC motor with thyristor voltage convertors are developed. Reactive current of stator AC motor and reactive current of armature circle DC motor as function control angle with the thyristor are derived with the computer models. The results of computer simulation were approximated with known methods and analytical formulas are developed. The correlations for determination of capacity compensating condensers for the set control angle with the thyristors are obtained. They take into account: for AC motor - effective value of reactive component of stator current; for DC motor - effective value of variable component of the rectifiered current of armature circle. The formulas for the calculation of capacity condensers for compensation reactive power of the thyristor electric drive are based on equality effective value nonsine energy of the magnetic field of the motor winding and energy of the electric field of condenser. The efficiency factor are determined for AC and DC motors.
The compensation of reactiv power for electric drive with thyristor transformers of voltage
Keywords: електродвигун асинхронний; електродвигун постійного струму; тиристорний перетворювач; компенсація реактивної потужності; імітаційне моделювання; автореферат дисертації; AC motors; simulation model; DC motors; thyristor convertor; reactive power compensation; 621.313.004.67