Проблема забезпечення тактико-технічних характеристик бойових броньованих машин: підходи, моделі та методи - Ткачук, Микола Анатолійович; Литвиненко, Олександр Віталійович; Грабовський, Андрій Володимирович; Цебрюк, Іван Вікторович (НТУ "ХПІ", 2015)
Отримала рішення актуальна науково-практична проблема розробки теоретичних основ проектно-технологічного забезпечення тактико-технічних характеристик легкоброньованих машин (ЛБМ) шляхом обґрунтування технічних рішень бронекорпусів за критеріями захищеності, міцності, жорсткості, віброзбудливості від дії комплексу уражаючих чинників, що має велике значення для бронетанкобудування України. На основі розвитку методу узагалненого параметричного моделювання та поширення його на проектно-технологічні рішення розроблений новий підхід до забезпечення заданих тактико-технічних характеристик ЛБМ. Він полягає в їх забезпеченні як результату взаємодії та взаємовпливу конструктивних рішень, технологічних режимів і умов виробництва. При цьому вперше множина технологічних чинників залучена як така, що певною мірою визначає рівень ТТХ, і як варійована, шукана.

It was solved an actual scientific and practical problem of developing of the theoretical foundations of design and technological support for tactical and technical characteristics of light armored vehicles (LAV) by the study of technical solutions of hulls according to the criteria of security, strength, stiffness, vibro-excitability from the action of complex of damaging factors, which is important for armored tank-building of Ukraine. On the basis of the generalized method of parametric modeling and spread it on the design and technological solutions, a new approachis developed to providing of tactical and technical characteristics of LAV. It consists in interaction and mutual influence of design solutions, technological regimes and manufacturing conditions. For the first time the set of technological factors involved both as a parameter, which determines the level of tactical and technical characteristics and a variable desired one.
The problem of providing of tactical and technical characteristics for combat armored vehicles: approaches, models and methods
Keywords: бронекорпус; проектно-технологічні рішення; ТТХ; легкоброньовані машини; ТПВ; режим бойового застосування; technical characteristics; technological solutions