Методичні вказівки до виконання практичних занять з курсу "Облік і оподаткування діяльності малих підприємств" - Мелень, Олена Валентинівна (My University, 2023)
Діяльність підприємства в умовах ринкової економіки вимагає достовірної інформації про виробничі витрати і отриманих економічних вигодах, про ефективність використання активів підприємства, трудових і енергетичних ресурсах, про наявних невикористаних резервах. Таку інформацію дає бухгалтерський облік. Правильно налагоджений облік має надати відомості не тільки про те, як ведеться господарство, але й підказати, що потрібно зробити, щоб воно велося ефективно і було рентабельним, приносячи державі доходи, що потрібно для його управління, а його працівникам – матеріальну і моральну віддачу. Метою дисципліни «Облік і оподаткування малих підприємств» є формування знань і навичок студентів щодо організації діяльності суб'єктів малого підприємництва – фізичних і юридичних осіб, а також побудови бухгалтерського обліку та системи оподаткування на малих підприємствах. Предметом навчальної дисципліни є облік та оподаткування підприємницької діяльності малих підприємств. Об’єктом навчальної дисципліни є облікова система, яка базується на даних бухгалтерського обліку малого підприємництва та правилах податкового законодавства і забезпечує інформаційні потреби користувачів про нарахування та сплату податків та зборів (обов’язкових платежів). Завданням навчальної дисципліни є: вивчення організаційних основ ведення бухгалтерського і податкового обліку суб’єктів малого підприємництва, які працюють за загальною або спрощеною системами обліку й оподаткування.
Keywords: методичні вказівки; економічна діяльність; господарчі операції; рахунки постачальників; видаткові накладні; податкові накладні; фінансова діяльність; підприємницька діяльність