Впровадження систем автоматизованої онлайн діагностики турбогенераторів на ТЕС з використанням штучного інтелекту - Лазуренко, Костянтин Олександрович; Шевченко, Валентина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядаються перспективи застосування цифрової on-line діагностики турбогенераторів з використанням систем штучного інтелекту для суттєвого підвищення надійності, ефективності ремонтів та оперативного контролю працездатності, зменшення кількості аварійних зупинок і продовження строку роботи турбогенераторів теплових електричних станцій. Досліджуються основні практичні аспекти передачі контролюючих та управляючих функцій від оператора системі on-line аналітики на основі використання штучного інтелекту зі значним збільшення контролюючих фізичних параметрів турбогенераторів та можливістю створенням моделей типу "цифровий двійник".

The article examines the prospects of applying digital online diagnostics for turbogenerators using artificial intelligence systems to significantly improve reliability, repair efficiency, and operational performance monitoring, as well as to reduce the number of emergency shutdowns and extend the service life of turbogenerators at thermal power plants. The study investigates the main practical aspects of transferring control and management functions from the operator to an AI-based online analytics system, involving a significant increase in the number of monitored physical parameters of turbogenerators and the possibility of creating "Digital Twin" models.
Implementation of automated online diagnostic systems for turbogenerators at thermal power plants using artificial intelligence
Keywords: турбогенератор; цифровізація; моніторинг генеруючого електрообладнання; on-line діагностика; діагностичний параметр; датчики; системи штучного інтелекту; передача функцій; схема діагностики; моніторинг; цифровий двійник; turbogenerator; digitalization; generating electrical equipment monitoring; online diagnostics; diagnostic parameter; sensor; artificial intelligence systems; transfer of functions to online diagnostics system; diagnostic and monitoring scheme; digital twin