Високонапірна радіально-осьова гідротурбіна з поворотними вихідними кромками лопатей робочого колеса - Потетенко, Олег Васильович; Дранковський, Віктор Едуардович; Крупа, Євгеній Сергійович; Рєзва, Ксенія Сергіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016)
Високонапірна радіально-осьова гідротурбіна з поворотними вихідними кромками лопатей робочого колеса містить спіральну камеру, статор, регулюючий орган, робоче колесо. Робоче колесо має поворотні вихідні кромки, а регулюючий орган виконано в вигляді соплового підводного органа гідротурбіни за змінюваною формою каналів, що включає ряд конфузорних соплових каналів, розташованих рівномірно по колу перед робочим колесом, утворених верхньою рухомою й нижньою нерухомою поверхнями обертання і поверхнями колон статора. Вихідні елементи статорних колон виконані з можливістю повороту в комбінаторній залежності від переміщення рухомої поверхні обертання і від повороту вихідних кромок лопатей робочого колеса.
Keywords: патент; гідротурбобудування; електростанції; робочі колеса