Методичні вказівки до виконання практичних занять з дисципліни "Логістичне обслуговування" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Ефективне логістичне обслуговування є одним із ключових чинників, що формує конкурентні переваги підприємства. Досягнення конкурентоспроможності можливе завдяки підтриманню належного рівня сервісу для споживачів за умов одночасної мінімізації витрат на його забезпечення. У зв’язку з цим, здобуття навичок організації логістичного обслуговування є важливою складовою професійної підготовки майбутніх логістів. В умовах динамічного ринкового середовища зростає значення логістичного підходу до управління підприємством. Це зумовлено низкою чинників, зокрема: збільшенням асортименту та номенклатури продукції, зростанням обсягів фізичних операцій у процесах постачання і розподілу, ускладненням виробничого планування, а також підвищенням вимог до якості обслуговування. Також логістичне обслуговування відіграє все більш важливу роль через розвиток оптової та роздрібної торгівлі, активне впровадження електронної комерції та зростаючий попит споживачів на нові види послуг. Навчальна дисципліна «Логістичне обслуговування» належить до обов’язкових дисциплін спеціальності D7 «Торгівля» Метою навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців системних знань і навичок з розробки і організації роботи системи логістичного обслуговування клієнтів та управління якістю логістичних послуг. Завданнями навчальної дисципліни є: 1) набуття студентами глибоких теоретичних знань із питань концепції, стратегії та тактики логістичного обслуговування; 2) опанування студентами методичним інструментарієм розроблення та реалізації завдань логістичного обслуговування; 3) оволодіння навичками логістичного мислення та розроблення пропозицій щодо вдосконалення логістичного сервісу та механізмів його функціонування; 4) формування навичок організації логістичного обслуговування споживачів. Предметом навчальної дисципліни є загальні принципи та закономірності управління потоками послуг, критерії та методи оцінювання якості обслуговування, стандарти якості. Для успішного проходження курсу необхідно мати знання та практичні навички з таких дисциплін: «Основи підприємництва», «Основи логістики», «Комерційна логістика». У результаті вивчення дисципліни студент має знати: ➢ сутність категорій «логістичне обслуговування», «послуга», «сервіс»; ➢ класифікацію видів сервісного обслуговування; ➢ принципи формування систем обслуговування; ➢ основні елементи системи обслуговування споживачів; ➢ організацію логістичного обслуговування замовлень споживачів; ➢ основи розроблення стандартів логістичного обслуговування; ➢ міжнародні стандарти якості обслуговування. У результаті вивчення дисципліни студент має вміти: ➢ розробляти стратегію логістичного обслуговування; ➢ організовувати логістичне обслуговування споживачів; ➢ управлять замовленнями в системі логістичного обслуговування; ➢ розробляти систему обслуговування споживачів; ➢ визначати оптимальний рівень логістичного обслуговування; ➢ формувати мережі сервісних центрів; ➢ забезпечувати надання якісних логістичних послуг на основі стандартів ISO 9000.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; логістичне обслуговування; логістика; торгівля; сервісне обслуговування споживачів