Онимы и апеллятивы в поэтических номинативных рядах - Голикова, Оксана Николаевна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2018)
У статті комплексно описано особливості функціонування онімів в структурі номінативного ряду. Аналізуються ефекти виразності, що виникають на основі рядів такого типу. Висунуто та на прикладах доведено гіпотезу про естетичне значення онімів як членів номінативного ряду. Наводяться приклади поетичних творів, де ці ряди слугують сигналами інтертекстуальності та структурують культурний простір тексту. У статті показано, що ряд онімів є сильним засобом виразності, адже на природу номінатива накладається специфіка поетоніма.

В статье комплексно описываются особенности функционирования онимов в структуре номинативного ряда. Анализируются эффекты выразительности, возникающие на основе рядов такого типа. Выдвинута и на примерах доказана гипотеза об эстетическом значении онимов как членов номинативного ряда. Приводятся примеры поэтических произведений, где эти ряды являются сигналами интертекстуальности и структурируют культурное пространство текста. В статье показано, что ряд онимов является сильным выразительным средством, поскольку на природу номинатива накладывается специфика поэтонима.

The article comprehensively describes peculiarities of functioning of onyms in the structure of nominative rows. The effects of expressiveness arising from this type of rows are under analysis. The hypothesis about aesthetic value of onyms as members of nominative rows is put forward and proved by examples. The examples of poetic works are given, where the aforesaid rows are intertextuality signals and structurize the cultural area in the text. The article shows that a number of onyms is a strong expressive means, whereas the specifics of poetonym are superimposed on the nominative's nature.
Onyms and Appellatives in Poetic Nominative Rows
Оніми і апелятиви у віршових номінативних рядах
Keywords: естетичне значення; ефекти виразності; номінативний ряд; онім; прецедентність; сигнал інтертекстуальності; эстетическое значение; эффекты выразительности; номинативный ряд; оним; прецедентность; сигнал интертекстуальности; aesthetic value; effects of expressiveness; nominative row; onym; precedence; intertextuality signal