Особливості та структура інтелекту майбутніх фахівців технічного і гуманітарного профілю - Підбуцька, Ніна Вікторівна (Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, 2014)
У статті аналізуються та досліджуються структури інтелекту студентів різних спеціальностей з метою вичленення та розкриття специфічних для цих видів професійної діяльності інтелектуальних здібностей та подальшої побудови їх профілю. За допомогою факторного аналізу побудовано та обґрунтовано структуру інтелекту майбутніх інженерів зі зсувом до невербального і технічного та майбутніх психологів – зі зсувом до вербального та соціального інтелекту.

Intellectual potential of modern expert plays an integral role in productivity and success of his professional formation. Ability and motivation to the development is an important index of professionalism of personality as a subject of activity. Consideration of creative and intellectual potential of a student in the process of professional training helps to form personality of future expert as a subject of own professional development and who is ready for productive and creative solving of professional tasks.
Peculiarities and structure of intellect of future experts of technical and humanitarian profile
Keywords: професіоналізм; професіоналізація; підготовка професійна; підготовка кадрів; підготовка фахівців; інженер; психолог; intellect; professionalism; professionalization; engineer; professional training