Теоретичні основи удосконалення методу визначення питомого електричного опору як показника готовності коксу - Шульга, Ігор Володимирович; Владимиренко, Владислава Віталіївна (Товариство з обмеженою відповідальністю "Планета-Прінт", 2021)
Згідно із зонною теорією твердих тіл залежність питомого електричного опору коксу від кінцевої температури коксування має експоненціальний вигляд. Передекспоненціальний множник характеризує властивості вихідного вугілля, зокрема його спікливість, вміст мінеральних домішок та їх здатність до утворення вільних носіїв струму (електронів або дірок). Коефіцієнт в показнику ступеня є швидкістю спадання логарифму опору зі збільшенням температури. Ці дві величини можна визначити експериментально. Для кожного складу шихти вони визначають кінцеву температуру коксування, потрібну для формування певної готовності коксу з урахуванням напрямку його використання.

According to the total theory of solids, the dependence of coke specific electrical resistance on the final coking temperature is exponential. The pre-exponential multiplier characterizes the properties of the source coal, in particular its sintering, the content of mineral impurities and their ability to form free carriers (electrons or holes). The coefficient in the exponent is the rate of decline of the resistance log with increasing temperature. These two values can be determined experimentally. For each coal blend they determine the final coking temperature required to form a certain readiness of coke, taking into account the direction of its use.
Theoretical basis of specific electrical resistance determination method improvement as an indication of coke ready
Keywords: кокс кам’яновугільний; питомий електричний опір; готовність коксу; кінцева температура коксування; coal coke; electrical resistivity; coke availability; final coking temperature