Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Організація готельного і ресторанного господарства" - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Жадан, Тетяна Андріївна; Куниця, Катерина Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Практичне заняття – вид навчального заняття, під час якого викладач організовує детальний розгляд здобувачами вищої освіти окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом виконання здобувачем вищої освіти поставлених завдань. Навчальна дисципліна «Організація готельного і ресторанного господарства» спрямована на оволодіння основними поняттями, принципами, процесами і технологіями організації діяльності закладів готельного і ресторанного господарства. В ході вивчення дисципліни студенти дізнаються про історію становлення та розвитку готельного і ресторанного господарства в Україні та світі, види та типи засобів розміщення, нормативно-правові засади організації їх діяльності, архітектурно-планувальні рішення, функціональну організацію приміщень житлової і нежитлової групи, організацію і технологію роботи структурних підрозділів закладів готельного господарства тощо. Метою освітнього компонента «Організація готельного і ресторанного господарства» є оволодіння теоретичними знаннями та практичними навичками в сфері організації обслуговування споживачів та діяльності закладів готельного і ресторанного господарства. Основними завданнями освітнього компонента «Організація готельного і ресторанного господарства» є: - засвоєння основних теоретичних положень з організації готельного і ресторанного господарства, обслуговування споживачів та діяльності суб’єктів ринку сфери послуг; - отримання навичок щодо організації сервісно-виробничого процесу в закладах готельного господарства з урахуванням вимог і потреб споживачів та забезпечувати його ефективність; - вміти використовувати на практиці основи діюче законодавство у сфері готельного бізнесу та відстежувати зміни; - набуття умінь та практичних навичок формувати та реалізовувати ефективні зовнішні та внутрішні комунікації на підприємствах сфери гостинності, навички взаємодії; - вміти управляти підприємством, приймати рішення у господарській діяльності суб’єктів готельного бізнесу; - набуття умінь та практичних навичок щодо розробки, реалізації та організації споживання готельних послуг для різних сегментів споживачів - отримання навичок з підбору технологічного устаткування та обладнання для закладів готельного господарства, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів тощо.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; готельне господарство; ресторанне господарство; готельно-ресторанний бізнес; готельно-ресторанна справа