Сучасний стан і перспективи розвитку інноваційної діяльності промислових підприємств України - Кравчук, Аліна Василівна; Перерва, Петро Григорович (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2018)
Метою статті є аналіз і дослідження сучасного стану та перспектив розвитку інноваційної діяльності промислових підприємств України, визначення тенденцій розвитку та стану їх інноваційної активності. Обґрунтовано актуальність питання активізації та підтримки інноваційної активності на вітчизняних підприємствах, а також актуальність дослідження та аналізу стану інноваційного середовища у зв’язку з його постійною динамічністю. Досліджено показники впровадження інновацій на промислових підприємствах; загальний обсяг витрат підприємств за напрямами інноваційної діяльності; кількість інноваційно активних підприємств та інноваційна діяльність промислових підприємств за регіонами України; джерела фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств; основні країни – інвестори в економіку Україну; карта індустріальних парків України та динаміка зростання їх кількості. Визначено позитивні та негативні тенденції розвитку інноваційної діяльності вітчизняних підприємств та висвітлено сучасні проблемні питання, що перешкоджають її активізації.

The article is aimed at analysis and research on the current status and prospects of development of innovative activity of industrial enterprises of Ukraine, definition of tendencies of development and condition of their innovative activity. The relevance of issues of activation and support of innovative activity at national enterprises is substantiated, as well as the urgency of research and analysis on the status of the innovation environment in connection with its constant dynamism. The authors explore the indicators of introduction of innovations at industrial enterprises; total expenditure of enterprises according to directions of innovations; number of innovative active enterprises and innovative activity of industrial enterprises by the regions of Ukraine; sources of financing of innovative activity of industrial enterprises; the main countries-investors in the economy of Ukraine; map of industrial parks of Ukraine and dynamics of growth of their number. Both the positive and the negative tendencies of development of innovative activity of national enterprises are defined and the modern problematic issues preventing its activation are highlighted.
The current status and prospects of development of innovative activity of industrial enterprises of Ukraine
Keywords: інноваційна активність; інновації; фінансування; витрати; іноземні інвестори; країни-інвестори; innovative activity; innovations; current status; industrial enterprises