Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Моделювання процесів у галузевому машинобудуванні". Частина 1 - Костяник, Ірина Віталіївна; Істомін, Олександр Євгенійович (My University, 2019)
Повсюдне використання комп’ютерних технологій при проєктуванні та дослідженні різноманітних механічних та електромеханічних систем транспортних засобів (ТЗ) вимагає від сучасного інженера оволодіння навичками використання сучасних програмних додатків. Однією з дисциплін, що безпосередньо пов’язана із застосуванням комп’ютерних технологій, є "Моделювання процесів у галузевому машинобудуванні". Вона вивчає основні методи побудови і дослідження математичних моделей механічних та елек-тромеханічних систем з використанням сучасних програмних засобів, що дозволяє в достатній мірі проаналізувати існуючі конструкції ТЗ і спроєктувати нові. У процесі виконання лабораторних робіт студенти освоюють методи побудови і дослідження математичних моделей механічних та електромеханічних систем ТЗ. Лабораторні роботи виконуються на персональних комп’ютерах із застосуванням інтерактивної програми MATLAB. Одним з інструментаріїв MATLABа є SIMULINK, який використовується для моделювання і аналізу величезної кількості фізичних і математичних систем, включаючи системи з нелінійними елементами та системи, які використовують безперервний та дискретний час. Як розширення MATLABа, SIMULINK додає багато особливостей в динамічні системи, при цьому зберігаючи всі основні можливості MATLABа. Використання MATLABа дає можливість моделювати системи графічно, уникаючи багатьох нюансів, пов’язаних зі звичайним програмуванням.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; MATLAB; плоскі вільні коливання; транспортний засіб; пружні властивості; моделювання; дисипативні сили; керований оборотний маятник