Порівняльний аналіз соціальної політики в країнах ЄС і в Україні щодо людей похилого віку - Гаєвая, Олександра Валентинівна; Гаряєва, Ганна Михайлівна; Лисенко, Ірина В'ячеславівна; Перевалова, Людмила Вікторівна (Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління, 2024)
Реформування української економіки, а саме перехід її від планової, централізованої, до ринкової і такої, що виступає в світі в якості повноцінної функціонуючої системи, передбачає створення в ній ряду ефективних механізмів соціального захисту громадян. В цьому контексті, найважливішим завданням, що стоїть перед державою є питання ставлення суспільства до людей поважного віку. Зі зростанням серед населення частки людей поважного віку в провідних країнах світу дедалі більшої ваги набуває потреба в оновленні державної політики, яка би гарантувала забезпечення потреб людей цієї вікової категорії. Безпосередньо це стосується забезпечення соціальних послуг, проте цей перегляд має бути спрямований також на максимальну інклюзію людей поважного віку до економічної та соціальної активності. Необхідним є забезпечення органічного відображення проблем старіння в усіх сферах політики, щоб гармонізувати суспільство та економіку з демографічними зрушеннями та побудувати доступне суспільство для будь-якого віку; забезпечити повну інтеграцію та участь людей поважного віку в життя суспільства; сприяти рівноправному та стійкому економічному розвитку у відповідь на проблеми старіння; скоригувати системи соціального захисту з урахуванням демографічних змін і спричинених ними соціальних та економічних наслідків; забезпечити ринкам робочої сили можливість реагувати на економічні й соціальні наслідки старіння населення; сприяти безперервному навчанню, пристосовуючи систему освіти до мінливих економічних, соціальних та демографічних умов; домагатися забезпечення якості життя в будь-якому віці та збереження самостійності, включно й здоров’я та добробуту; ураховувати гендерні фактори суспільства, що старіє; надавати підтримку сім’ям, які доглядають людей поважного віку, зміцнювати солідарність між різними поколіннями й у рамках кожного покоління.

Reforming the Ukrainian economy, namely its transition from a planned, centralized one to a market one, which acts as a fully functioning system in the world, involves the creation of a number of effective mechanisms for the social protection of citizens. In this context, the most important task facing the state is the issue of society's attitude to the elderly. With the increase in the number of elderly people in the leading countries of the world, the need to update the state policy, which would guarantee meeting the needs of people of this age category, is becoming more and more important. This directly concerns the provision of social services, but this revision should also be aimed at the maximum inclusion of people of respectable age in economic and social activity. It is necessary to ensure an organic reflection of the problems of aging in all policy areas in order to harmonize society and the economy with demographic changes and build an accessible society for all ages. Тo ensure full integration and participation of elderly people in the life of society; promote equitable and sustainable economic development in response to the challenges of aging; adjust social protection systems taking into account demographic changes and the social and economic consequences caused by them; to provide labor markets with the ability to respond to the economic and social consequences of an aging population; promote continuous learning by adapting the education system to changing economic, social and demographic conditions; strive to ensure quality of life at any age and preservation of independence, including health and well-being; take into account the gender factors of an aging society; to provide support to families caring for elderly people, to strengthen solidarity between different generations and within each generation.
Comparative analysis of social policy in the countries of the EU and in Ukraine regarding the elderly people
Keywords: люди похилого віку; соціальний захист громадян; державна політика; соціальні послуги; якість життя; солідарність поколінь; elderly people; social protection of citizens; state policy; social services; quality of life; solidarity of generations