Методичні вказівки до виконання курсового проєкту з дисципліни "Туристичні ресурси України та світу" - Носирєв, Олександр Олександрович; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна «Туристичні ресурси України та світу» спрямована на ознайомлення студентів зі структурою туристичних ресурсів України та світу, формування у студентів знань про туристичні ресурси України та світу, визначення їхнього впливу на розвиток видової структури туризму та рекреаційно-туристичних комплексів. Метою навчальної дисципліни «Туристичні ресурси України та світу» є формування у студентів фахового світогляду щодо значення туристичних ресурсів та їхнього місця у структурі туристично-ресурсного потенціалу України та світу, вивчення основних структурних складових туристичних ресурсів: природно-географічної, природно-антропогенної та суспільно-історичної, ознайомлення з територіальними особливостями розміщення та використання. Необхідність вивчення дисципліни «Туристичні ресурси України та світу» продиктована сучасними тенденціями розвитку туристичної індустрії та важливістю знань туристичного потенціалу нашої держави та врахування досвіду інших країн світу у розвитку туризму. Вивчення дисципліни спрямовує фахівців на комплексне вивчення певних територій для потреб туризму. Ознайомлення з наявним туристичним потенціалом регіонів нашої країни у поєднанні з використанням досвіду провідних країн світу, виявлення проблем та перспектив туристичного освоєння територій, формування їхньої туристичної привабливості є важливою складовою підготовки фахівців у сфері туризму і рекреації. Вища освіта, передбачає певну систему знань, яка надає можливість розвинути творче мислення і, головне, навчитися здобувати знання самостійно. Важливою формою розвитку таких якостей є самостійна наукова робота студентів, зокрема підготовка самостійних досліджень у вигляді курсових проєктів. Студенти освітньої програми «Подорожі, туризм і рекреація» згідно з навчальним планом виконують курсовий проєкт з дисципліни «Туристичні ресурси України та світу». Виконання курсового проєкту є важливим кроком для перевірки теоретичних знань, практичних умінь та навичок студентів, розвиває у здобувачів здібності до самостійного мислення, здатність аналізувати та узагальнювати матеріал. Під час виконання курсового проєкту студенти отримують навички використання та опрацювання наукових матеріалів, літературних, статистичних, картографічних джерел, а також інформації з Інтернету. Студенти також отримують навички самостійного письмового викладення та оформлення результатів своєї науково-дослідної роботи. Представлені методичні рекомендації допомагають студентам оволодіти методикою підготовки та написання курсового проєкту, систематизувати роботу над змістом та технічним оформленням письмової частини та самостійно підготуватись до усного захисту-презентації.
Keywords: методичні вказівки; курсовий проєкт; туристичні ресурси; туризм; рекреація; подорожі