Методичні вказівки до практичних занять та індивідуальних завдань з курсу "Екологічні засади сталого розвитку країни" - Аверченко, Валентина Іллівна; Самойленко, Наталія Миколаївна; Баранова, Антоніна Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
Головною проблемою ХХ – початку ХХІ століття стало глобальне загострення екологічної кризи, яка змушує людство кардинально змінити поведінку в процесі життєдіяльності, підходи до освоєння та використання природно - ресурсного потенціалу тощо. В цих умовах реалізація ідей сталого розвитку може обумовити новий підхід до вирішення проблем узгодження і гармонізації соціальної, економічної та екологічної складових розвитку з метою задоволення потреб сучасних і майбутніх поколінь в ресурсах. Концепція сталого розвитку безупинно розвивається. З урахуванням цього для забезпечення освіти в інтересах сталого розвитку необхідно мати чітку уяву про те, що означає сталий розвиток й які цілі він переслідує. Даний курс належить до числа новітніх освітніх курсів і припускає міждисциплінарний та системний підхід до вивчення основних проблем взаємодії людини й навколишнього середовища з погляду принципів сталого розвитку.
Keywords: методичні вказівки; природні системи; глобалізація; теорія сталого розвитку; групи індикаторів