Оцінка комерційних можливостей інтелектуального капіталу - Косенко, Олександра Петрівна (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", 2016)
У статті сформульовано і на прикладі патентів доведено гіпотезу про наявність функціонального зв'язку між індексом цитування патентів та їх вартістю. Пропозиції з цього приводу пов'язані не з загальною ціною (вартістю) патенту, а тільки з тою частиною вартості, яка знаходиться між мінімальною та максимальною ціною. Значення мінімальної ціни патенту рекомендується визначати з використання витратного підходу, тобто з урахуванням всіх поточних витрат розробника. Розрахунок максимальної ціни патенту пропонується здійснювати з використанням прибуткового підходу, тобто з урахуванням максимальних потенційних можливостей власника патенту при його найбільш ефективному використанні. Запропоновано методичний підхід до оцінки вартості патентів з використанням індексу цитування. Розроблено пропозиції щодо визначення коефіцієнту впливу рівня цитування патентів на значення їх комерційного потенціалу. Проведено аналіз позитивних та негативних сторін запропонованих рекомендацій. Розроблені положення рекомендовано до використання при оцінці комерційного потенціалу інноваційно-інтелектуальних технологій. Вони також будуть корисними при формуванні продуктово-технологічних платформ машинобудівних підприємств на основі базового об'єкту інтелектуальної власності.

In the article and on the example of patents proved the hypothesis of a functional relationship between the index of citing of patents and their cost. Offers on this occasion related not to the total price (value) of a patent, but only with that part of the cost, which is between the minimum and maximum price. The minimum price of a patent it is recommended to determine using the cost approach, i.e. taking into account all current costs of the developer. The calculation of the maximum price of a patent is proposed using the income approach, i.e. taking into account the maximum potential of the patent owner with its most effective use. The methodical approach to assessing the value of patents using citation index. Proposals for the definition of the coefficient of the impact of the level of citation of patents on the value of their commercial potential. The analysis of the positive and negative sides of the proposed recommendations. Provisions are recommended for use when assessing commercial potential of innovative smart technologies. They will also be helpful in the development of product and technology platforms machine-building enterprises on the basis of the underlying intellectual property.
Assessment of commercial opportunities of the intellectual capital
Keywords: патент; вартість; комерційний потеніал; цитування; patent cost; commercial potential; citing