Роль технологічних платформ в інноваційному розвитку України і перспективи адаптації європейського досвіду - Горбунов, Микола Петрович; Береза, Ірина Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Стаття аналізує можливості використання потенціалу технологічних платформ для інноваційного розвитку України, висвітлено досвід європейських країн у створенні таких платформ. За визначенням Європейської дослідницької консультативної ради технологічні платформи є однією з ініціатив, спрямованих на зміцнення інноваційного потенціалу Європи та забезпечення ефективності інвестицій у наукові дослідження. Під технологічною платформою розуміють комунікативний інструмент, спрямований на мобілізацію зусиль зацікавлених сторін інноваційного розвитку регіону за конкретним галузевим напрямом, є добровільним, самофінансованим, самокерованим об ’єднанням підприємств та організацій. Технологічна платформа має представляти міжсекторальні напрями та пріоритети, а не окремі ізольовані технології. Водночас технологічні платформи і є одним із інструментів такої взаємодії, як сучасна модель для інтеграції всіх учасників інноваційного процесу, спрямована на реалізацію національних пріоритетів науково-технологічного розвитку, посилення науково-виробничих зв’язків та інтенсифікації розроблення, виробництва та впровадження наукомісткої конкурентоспроможної продукції. Також розглянуто механізми та інструменти інноваційного розвитку європейських країн відповідно до першої технологічної платформи ЄС - ACARE. Досліджено вплив технологічних платформ на реалізацію інноваційного потенціалу та передумови їх використання в Україні. Доведено необхідність у такому інструменті, проаналізовано вітчизняний досвід створення технологічних платформ та перешкоди й перспективи їх розвитку. На основі адаптації європейського досвіду проаналізовано особливості функціонування першої Українськ ої національної технологічної платформи “Агропродовольча”, досліджено її роль у зміцненні коопераційни х зв’язків міжнародному рівні. Запропоновано створення технологічних платформ «Утилізація відходів та екологія» і Міжнародної технологічної платформи «Енергоефективність та ресурсозбереження».

The article analyzes the possibilities of using the potential of technological platforms for innovation development of Ukraine, the experience of European countries in the creation of such platforms is highlighted. According to the European Research Advisory Board, technological platforms are one of the initiatives aimed at strengthening the innovation potential of Europe and ensuring the efficiency of investment in research. The technological platform is understood as a communicative tool aimed at mobilizing the efforts of stakeholders of the innovation development of the region in a specific sectoral direction, is a voluntary, self-financed, self-governing association of enterprises and organizations. The technology platform should represent cross-sectoral trends and priorities, rather than isolated isolated technologies. At the same time, technological platforms are one of the tools of such interaction as a modern model for the integration of all participants in the innovation process, aimed at realization of national priorities of scientific and technological development, strengthening of scientific and production relations and intensification of the development, production and introduction of high-tech competitive products. The mechanisms and instruments of innovation development of European countries according to the first technology platform of the EU - ACARE are also considered. The influence of technological platforms on the implementation of innovation potential and the preconditions for their use in Ukraine is researched. The necessity of such an instrument is proved, domestic experience of creation of technological platforms and obstacles and prospects of their development are analyzed. On the basis of the adaptation of European experience, the peculiarities of functioning of the first Ukrainian national technological platform "Agroprovodchha" were analyzed, its role in strengthening of cooperative ties to the international level was researched. The creation of technology platforms "Waste and Ecology" and the International Technology Platform "Energy Efficiency and Resource Saving" were proposed.
The role of technological platforms in innovative development of Ukraine and the perspectives of the European experience adaptation
Keywords: технологічні платформи; фінансові ресурси; формування технологічних платформ; особливості технологічних платформ; українські технологічні платформи; бізнес; наука; промисловість; передові технології; інноваційні ринки; technological platforms; innovation environment; innovative development