Особливості тягового розрахунку тракторного самохідного шасі при агрегатуванні з навісними машинами та знаряддями - Подригало, Михайло Абович; Краснокутський, Володимир Миколайович; Шевцов, Вадим Михайлович; Панамарьова, Ольга Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розглянута математична модель, що описує особливості тягового розрахунку самохідних шасі в навісному агрегаті. Проаналізовані особливості застосування типового тягового розрахунку до самохідних шасі зокрема з урахуванням розподілу сил і моментів в поздовжньо-вертикальній площині, що вливають на зчіпні і тягово потужності якості шасі. Розглянуто агрегатування, при якому відбувається довантаження самохідного шасі вагою машини, що в свою чергу впливає на вертикальну складову реакції ґрунту на робочих органах. Розрахунок тягового опору враховує частину сили опору коченню, що викликається нормальним довантаженням самохідного шасі від силового впливу навісних машин. Таким чином, тяговий опір навісної машини в агрегаті в загальному випадку складається з горизонтальної складової реакції ґрунту на робочих органах і сили опору коченню від довантаження трактора або самохідного шасі при роботі. Співвідношення цих складових в балансі тягового опору визначається прийнятим способом агрегатування і конструктивними параметрами машини. На співвідношення цих складових впливають також умови роботи агрегату: зі збільшенням щільності ґрунтів підвищується опір робочим органам і знижується опір коченню; зменшення щільності, підвищення вологості і інші чинники збільшують опір коченню при одночасному зниженні величини реакції ґрунту на робочих органах.

A mathematical model describing the features of traction calculation of self-propelled chassis in a hinged unit is considered. The peculiarities of applying a typical traction calculation to self-propelled chassis are analysed, in particular, taking into account the distribution of forces and moments in the longitudinal-vertical plane, which affect the coupling and traction capacities of the chassis. The paper considers aggregation, in which the self-propelled chassis is loaded with the weight of the machine, which in turn affects the vertical component of the soil reaction on the working bodies. The calculation of traction resistance takes into account the part of the rolling resistance force caused by the normal loading of the self-propelled chassis from the forceful impact of the mounted machines. Thus, the traction resistance of a mounted machine in a machine generally consists of the horizontal component of the soil reaction on the working members and the rolling resistance force caused by the tractor or self-propelled chassis loading during operation. The ratio of these components in the balance of traction resistance is determined by the adopted method of aggregation and the design parameters of the machine. The ratio of these components is also influenced by the operating conditions of the machine: with an increase in soil density, the resistance to the working bodies increases and the rolling resistance decreases; a decrease in density, an increase in humidity and other factors increase the rolling resistance while simultaneously reducing the magnitude of the soil reaction on the working bodies.
Peculiarities of traction calculation of a tractor self-propelled chassis when combined with attachments and implements
Keywords: самохідне шасі; агрегатування; тяговий розрахунок; self-propelled chassis; aggregation; traction calculation