Інноваційні підходи до формування здоров'язбережувального способу життя серед студентської аудиторії в умовах воєнного стану в Україні - Церетелі, Вікторія Олександрівна; Грдзелідзе, Сергій Ріпатович; Хірний, Сергій Володимирович (Видавництво УДУ імені Михайла Драгоманова, 2024)
Мета дослідження полягала у виявленні та аналізі інноваційних підходів до формування здоров’язбережувального способу життя серед студентської аудиторії в умовах воєнного стану в Україні. Для досягнення цієї мети використовувався комплексний підхід, що включав аналіз наукової літератури, проведення опитувань та інтерв’ю з представниками студентської аудиторії, а також спостереження за результатами реалізації різноманітних програм та ініціатив, спрямованих на формування здоров’язбережувального способу життя. За результатами дослідження встановлено, що студенти усвідомлюють важливість здоров’язбережувального способу життя, але часто стикаються з рядом перешкод, таких як недостатність вільного часу, слабка мотивація, обмежений доступ до спортивних майданчиків. Особливу увагу було приділено впливу воєнного стану на психічне та фізичне здоров'я студентів. Було виявлено, що загроза під час воєнного стану призводить до стресу та тривожності серед студентської аудиторії та небезпеки для життя, що ускладнює збереження їхнього здоров’я. Наукова новизна дослідження полягає в ідентифікації проблеми формування здоров’язбережувального способу життя серед студентів під час воєнного стану та запропонованих інноваційних підходів до її вирішення. Зокрема, важливими результатами є розроблені ідеї створення онлайн-ресурсів для фізичної активності, проведення віртуальних тренувань та популяризації здорового способу життя через освітні заходи. Загальні висновки дослідження підтверджують необхідність реалізації інноваційних програм з формування здоров’язбережувального способу життя серед студентів в умовах воєнного стану. Пропоновані підходи можуть сприяти підвищенню фізичного та психічного добробуту студентської аудиторії, забезпечуючи їх необхідними знаннями та ресурсами для збереження здоров’я. Для успішної реалізації цих програм необхідна підтримка від керівництва закладів вищої освіти, а також підвищення кваліфікації викладацького персоналу у напрямку здоров’язбережувального способу життя та рівня цифрової компетентності в професійній діяльності.

The purpose of the study was to identify and analyses innovative approaches to the formation of a healthier lifestyle among students in the context of martial law in Ukraine. To achieve this goal, a comprehensive approach was used, including an analysis of scientific literature, surveys and interviews with representatives of the student audience, as well as observation of the results of various programmes and initiatives aimed at promoting a healthy lifestyle. The study found that students are aware of the importance of a healthy lifestyle, but often face a number of obstacles, such as lack of free time, poor motivation, and limited access to sports grounds. Particular attention was paid to the impact of martial law on students' mental and physical health. It was found that the threat during martial law leads to stress and anxiety among students and life-threatening situations, which makes it difficult to maintain their health. The scientific novelty of the study is to identify the problem of forming a health-saving lifestyle among students during martial law and to propose innovative approaches to its solution. In particular, important results are the developed ideas for creating online resources for physical activity, conducting virtual training and promoting a healthy lifestyle through educational activities. The general conclusions of the study confirm the need to introduce innovative programmes to promote a healthy lifestyle among students under martial law. The proposed approaches can contribute to improving the physical and mental well-being of students by providing them with the necessary knowledge and resources to maintain their health. The successful implementation of these programmes requires support from the management of higher education institutions, as well as advanced training of teaching staff in the field of health-saving lifestyle and the level of digital competence in professional activities.
Innovative approaches to the formation of a health-saving lifestyle of students under martial law in Ukraine
Keywords: фізичне виховання; здоров'я студентів; інноваційні підходи; воєнний стан; здоров'язбережувальний спосіб життя; physical education; student's health; innovative approaches; martial law; health-saving lifestyle