Ідеологія та порівняльні історичні конструкти: філософсько-антропологічний контекст - Бережна, С. В. (НТУ "ХПІ", 2011)
В статті надано порівняльний аналіз поняття ідеологія. Розглядаються наукові концепції щодо висвітлення антропологічної складової формування та розвитку ідеологій. Робиться висновок про значний потенціал застосування історичної компаративістики у філософському аналізуванні визначення ролі та місця людини в ідеологічних парадигмах

The paper gives a comparative analysis of the concept of ideology. We consider the scientific concepts that illuminate the anthropological component of the formation and development of ideologies. It is concluded that considerable potential use of comparative historical analysis of the philosophical definition of the role and man's place in the ideological paradigms
Ideology and comparative historical constructs: philosophical-anthropological context
Keywords: наукові концепції; людина; міфічне утворення; марксизм; духовна діяльність людини; ідеї