Технологічна витяжка – фактор впливу на механічні властивості захисних покривів з безгалогенних полімерів у кабельних виробах - Антонець, Юрій Панасович; Шурупова, Аліна Альбертівна; Щебенюк, Леся Артемівна; Голик, Оксана Вячеславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Механічна міцність високо наповнених безгалогенних пластмас в експлуатації безпосередньо залежить від технології накладання при виготовленні кабельних виробів у пожежобезпечному виконанні. Представлено результати оцінки відносної деформації видовження при одноосному розтягуванні зразків наповнених безгалогенних пластмас, вилучених з оболонок готових кабелів при нормативних випробуваннях в умовах виробництва. Показано, що внутрішній і зовнішній шари оболонки з наповненої безгалогенної пластмаси мають суттєво різні значення нормативного параметру пластичності: свідчення відмінностей в структурі полімеру у внутрішніх і зовнішніх шарах оболонки в наслідок технологічного процесу примусового деформування при екструзії. Наведені експериментальні залежності відносної деформації видовження при розриві (elongation at break) від товщини зразка, що свідчать про значний вплив вимушеної (примусової) орієнтації полімерної структури. Співставлення оцінок відносного розсіяння результатів вимірювань питомої маси γ і відносного видовження при розриві δ ставить питання про анізотропію пластичності готової оболонки кабелю. Одержані результати вказують на можливість руйнування оболонки з наповнених без галогенних пластмас по твірній циліндра захисного покриву в умовах експлуатації. Відповідно про необхідність впровадження додаткового контролю нормативних параметрів зразків, в напрямі нормальному до напряму примусової орієнтації, при прийнятті рішень щодо вдосконалення технології екструзії.

With the introduction into highly filled halogen-free plastics production, the mechanical strength of which in operation directly depends on the flame retardant content and application technology, it becomes important to control the cable sheath mechanical characteristics in a fireproof design. Polymeric materials and their compositions are viscoelastic materials for which the mechanical properties depend on the technological process of extrusion. The results of estimating the elongation at break of samples from the uniaxial stretching. It is shown that the inner and outer layers of the halogen-free plastic cable sheath have significantly different values of the plasticity normative parameter: differences evidence in the polymer structure in the inner and outer layers of the sheath due to the forced deformation process during extrusion, which is forced polymer structure orientation. It is shown that the inner and outer layers of the halogen-free plastic cable sheath have significantly different values of the relative change in specific mass of polymer samples. Analysis of the statistical covariance of the relative elongation at break and of the relative change in specific mass of polymer samples different in structure similar filled halogen-free polymers. With the introduction into highly filled halogen-free plastics application technology, it becomes im portant to control the cable sheath mechanical characteristics in fireproof design for the inner and outer layers.
The mechanical strength of which in operation directly of the introduction into highly filled halogen-free plastics production
Keywords: оболонки кабельні; безгалогенні полімерні композиції; деформація видовження; одноосне розтягування; шари оболонки; halogen-free cable polymer compositions; elongation at break; relative change in specific mass; uniaxial stretching