Застосування ультразвукових пакетних імпульсів хвиль Релея для контролю твердості поверхнево загартованих металів - Плєснецов, Сергій Юрійович; Сучков, Григорій Михайлович; Мигущенко, Руслан Павлович; Кропачек, Ольга Юріївна; Плєснецов, Юрій Олександрович; Донченко, Андрій Валерійович (Міжнародна Асоціація "Зварювання", 2023)
Встановлено можливість неруйнівного контролю безконтактним ультразвуковим електромагнітно-акустичним методом твердості поверхнево загартованих металовиробів шляхом застосування ультразвукових поверхневих хвиль різної частоти. Наведено загальну характеристику механізму роботи електромагнітно-акустичного перетворювача при збудженні і прийомі ультразвукових хвиль з урахуванням можливого впливу зсувних і поздовжніх хвиль. Розглянуто особливості конструкції перетворювачів при збудженні хвиль Релея, які забезпечують проведення контролю твердості. Виготовлено стенд для проведення експериментальної перевірки результатів теоретичного та модельного досліджень. Експериментальні дослідження підвередили можливість проведення неруйнівного контролю твердості з використанням електромагнітно-акустичних перетворювачів.

The possibility of nondestructive testing of hardness of surface-hardened metal products by contactless ultrasonic electromagnetoacoustic method with application of waves of different frequency was established. General characterization of the mechanism of operation of the electromagnetoacoustic transducer at excitation and reception of ultrasonic waves is given, taking into account the possible influence of shear and longitudinal waves. The features of the transducer design at excitation of Raleigh waves are considered, which ensure performance of hardness control. A stand was made to conduct the experimental verification of the results of theoretical and model investigations. Experimental investigations confirmed the possibility of performance of nondestructive hardness control, using electromagnetoacoustic transducers.
Application of ultrasonic packet pulses of Raleigh waves for testing the hardness of surface-hardened metals
Keywords: твердість металу; загартований шар; ультразвуковий контроль; хвилі Релея; частота ультразвукових хвиль; електромагнітно-акустичні перетворювачі; metal hardness; hardened layer; ultrasonic testing; Raleigh waves; ultrasonic wave frequency; electromagnetoacoustic transducer