Аналіз змін сонячних теплонадходжень і вітрових характеристик у регіонах України з фокусом на екстремальні кліматичні умови - Дешко, В. І.; Білоус, Ю. І.; Суходуб, І. О.; Гетманчук, Г. О.; Крамаренко, С. О.; Гавриш, А. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Метою цієї роботи є аналіз змін сонячних теплонадходжень і вітрових характеристик у різних регіонах України на основі історичних, поточних і прогнозованих даних для оцінки потенціалу використання ВДЕ, з урахуванням викликів, пов’язаних з екстремальними кліматичними умовами та потребами в децентралізованому енергозабезпеченні. Методика включає використання методів синтезу та аналізу кліматичних даних. Результати включають аналіз та порівняння метеорологічних даних з глобальної кліматичної бази Meteonorm, нормативних показників за ДСТУ 9190:2022, а також кліматичних сценаріїв RCP (2.6, 4.5, 8.5). У цьому дослідженні проаналізовано зміну сонячних теплонадходжень та вітрових характеристик у різних регіонах України. Аналіз здійснено на основі історичних кліматичних даних, метеорологічних даних з бази Meteonorm, нормативних показників за ДСТУ 9190:2022, а також прогнозів відповідно до сценаріїв RCP, що враховують різні рівні глобального потепління.

The purpose of the article is to analyze changes in solar heat gains and wind characteristics across various regions of Ukraine based on historical, current, and projected data, in order to assess the potential for using renewable energy sources (RES), considering the challenges associated with extreme climatic conditions and the need for decentralized energy supply. The methodology includes the application of synthesis and analysis methods for climatic data. Findings an analysis and comparison of meteorological data from the global Meteonorm climate database, normative indicators according to DSTU 9190:2022, as well as climate scenarios RCP (2.6, 4.5, 8.5). This study analyzes the changes in solar radiation gains and wind characteristics across different regions of Ukraine, based on historical climatic data, Meteonorm meteorological data, national standards, and climate projections reflecting various levels of global warming.
Analysis of changes in solar heat increases and wind characteristics in regions of Ukraine with a focus on extreme climate conditions
Keywords: кліматичні данні; швидкість вітру; екстримальні погодні умови; відновлювані джерела енергії; climate data; Meteonorm; GHI; extreme weather conditions; wind speed; renewable energy sources