Музеєфікація гірничої справи і проблема дослідження історії гірництва в Україні - Білецький, Володимир Стефанович; Гайко, Геннадій Іванович (My University, 2010)
Викладено світовий досвід збереження культурної спадщини гірників та історіографію розвитку гірництва й гірничої науки в Україні. Робиться висновок про необхідність розгортання вже сьогодні на державному рівні роботи по дослідженню та музеєфікації вітчизняних гірничих артефактів, доцільність введення для студентів гірничих спеціальностей дисципліни "Історія гірництва", видання друком лекцій з комплексу геолого-гірничих знань вчених Києво-Могилянської академії XVII ст. Інокентія Гізеля та Феофана Прокоповича.
Keywords: історико-культурна спадщина; пам'ятки гірництва; Феофан Прокопович; Універсали українських гетьманів; вугільні родовища; Гаскойн Карл; Штейгерська школа; нафтопереробна справа; Катеринославське вище гірниче училище; Дніпропетровський гірничий інститут; Макіївська гірничорятувальна станція; Вернадський В. І.