Bottomhole formation zone restoration mechanisms and methods - Zezekalo, Ivan Havrylovych; Bukhkalo, Svetlana Ivanovna; Ivanytska, Iryna Oleksandrivna; Aheicheva, Oleksandra Oleksandrivna (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
The importance of the choice of well exploitation methods is analyzed. Mechanical methods applicable in carbonate reservoirs are discussed. To maintain the efficiency of field development, it is important to maintain the productivity of wells at the planned level throughout the entire production period by increasing their productivity. Productivity increase, skin effect reduction is achieved with the help of acid treatment, the main principle of which is rock dissolution to form a man-made network of microchannels in the bottomhole formation zone, which allows maintaining the recovery rate at the planned level for a long period of time. Forecasting the flow rate of wells in fields with reserves of high-viscosity oil is one of the most difficult tasks in the development of oil fields. Acid treatments quality increasing through new working agent’s usage and improving the technology analysis is performed. Acidizing a reservoir is inherently dual in nature in terms of the desired effect: while in some conditions it has a positive effect, in other conditions it may not be applicable at all.

Проаналізовано важливість вибору методів експлуатації свердловин. Обговорюються механічні методи, застосовні в карбонатних колекторах. Для підтримки ефективності розробки родовищ важливо підтримувати продуктивність свердловин на плановому рівні протягом усього періоду видобутку за рахунок збільшення їх продуктивності. Підвищення продуктивності, зменшення скін-ефекту досягається за допомогою кислотної обробки, основним принципом якої є розчинення породи з утворенням техногенної мережі мікроканалів у привибійній зоні пласта, що дозволяє підтримувати видобуток на плановому рівні протягом тривалий період часу. Прогнозування дебіту свердловин на родовищах із запасами високов'язкої нафти є однією з найскладніших завдань розробки нафтових родовищ. Проведено підвищення якості кислотних обробок за рахунок використання нових робочих речовин і вдосконалення технології аналізу. Підкислення резервуару за своєю природою має подвійний характер з точки зору бажаного ефекту: хоча в одних умовах воно має позитивний ефект, в інших умовах воно може бути незастосовним взагалі.
Механізми та методи відновлення прибійної зони пласту
Keywords: production; productivity; oil and gas engineering; technologies; choice of well exploitation methods; bottom-hole formation zone; видобуток; продуктивність; нафтогазове машинобудування; вибір методів експлуатації свердловин; технології; привибійна зона пласта