Методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Економіка підприємства" - Линник, Олена Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Мета даних методичних вказівок - надати допомогу студентам у вивченні різних напрямків економічного обґрунтування технічних рішень, оскільки в умовах ринкових відносин перед фахівцями завжди виникає завдання вибору найкращого варіанту прийнятого рішення з кількох можливих альтернатив. Вивчення курсу «Економіка підприємства» передбачає засвоєння студентами основних положень, що характеризують економічний стан результатів господарської діяльності підприємства незалежно від форми власності; основних економічних категорій, понять, що розглядаються законів і закономірностей: - це дозволить майбутнім фахівцям в умовах конкретної виробничої діяльності: • вирішувати практичні господарські завдання; • визначати витрати, необхідні для виготовлення продукції; • обґрунтовувати вибір оптимального варіанту заготовки, механічної обробки деталей, заготовок з декількох можливих. Студенти повинні звернути особливу увагу на той факт, що в сучасних умовах розвитку ринкових відносин, конкуренції, перед кожним фахівцем виникає важливе завдання - забезпечення конкурентоспроможності продукції, що випускається, а значить, фінансової стійкості підприємства. Вирішення зазначених завдань можливе лише за умови творчого, інноваційного мислення, неординарного підходу до вирішення повсякденних завдань багатопланової виробничої діяльності. Необхідно враховувати і той факт, що сучасний фахівець повинен вміти: формулювати цілі, завдання ділового спілкування, володіти його навичками; вміти аналізувати конфліктні ситуації, аргументувати і переконувати, досягати компромісу і пам'ятати, що це все - лише мала частина чисто професійних навичок, без яких не може бути хорошого керівника. У зв'язку з цим студентам рекомендується вивчення навчальної літератури, використання економічної інформації та інших джерел; державних законодавчих, нормативних документів, матеріалів періодичної преси, Інтернет.
Keywords: методичні рекомендації; економічна діяльність; фінанси; господарська діяльність; підприємницька діяльність; конкурентоспроможність; ринкові відносини