Фазоімпульсний ферозонд для вимірювання магнітного поля - Крикун, Вадим Романович; Хомяк, Юрій Валентинович; Корнєв, Іван Костянтинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто перспективний напрямок розвитку вимірювальних приладів, заснованих на фазоімпульсному принципі. Представлені результати досліджень однострижневого ферозонда, що функціонує на основі фазоімпульсного принципу вимірювання магнітного поля. Основною метою було проведення математичних досліджень для оптимізації параметрів ферозонда та визначення його робочих характеристик в умовах різних магнітних полів. Застосовані математичні моделі дозволили глибоко проаналізувати процеси, які відбуваються всередині ферозонда під час вимірювань, забезпечуючи комплексний підхід до вивчення його роботи. Окрему увагу приділено впливу зовнішніх чинників, таких як температурні коливання, наявність сторонніх магнітних полів і інших завад, на точність вимірювань. Це дозволило виявити умови, за яких точність і стабільність роботи ферозонда залишаються на високому рівні. Експериментальні дослідження підтвердили ефективність фазоімпульсного принципу вимірювання, виявивши високу чутливість і швидкодію однострижневого ферозонда. Ці характеристики роблять його перспективним для застосування в різних наукових та технічних галузях, де необхідні точні вимірювання магнітного поля. Детально описані конструктивні особливості ферозонда, методологія проведення експериментальних досліджень, а також алгоритми обробки отриманих даних.

The article deals with a promising direction of development of measuring devices based on the phase-pulse principle. The results of studies of a single-rod ferroelectric probe operating on the basis of the phase-pulse principle of magnetic field measurement are presented. The main purpose of the work was to conduct mathematical studies to optimize the parameters of the ferroelectric probe and determine its performance characteristics under different magnetic fields. The applied mathematical models made it possible to analyze in depth the processes that occur inside the ferroelectric probe during measurements, providing an integrated approach to studying its operation. Particular attention was paid to the influence of external factors, such as temperature fluctuations, the presence of extraneous magnetic fields and other interferences, on the measurement accuracy. This made it possible to identify the conditions under which the accuracy and stability of the ferroelectric probe remain at a high level. Experimental studies have confirmed the effectiveness of the phase-pulse measurement principle, revealing the high sensitivity and speed of the single-rod ferroelectric probe. These characteristics make it promising for use in various scientific and technical fields where accurate magnetic field measurements are required. The article also describes in detail the design features of the ferroelectric probe, the methodology for conducting experimental studies, and the algorithms for processing the data obtained.
Phase-pulse ferroelectric probe for magnetic field measurement
Keywords: фазоімпульсні ферозонди; вимірювальні прилади; вимірювання магнітного поля; зовнішні чинники; phase-pulse ferroelectric probes; magnetic field measurement; magnetic fields; measuring devices