Моделювання цифрових KPI у міжнародних економічних відносинах - Мехович, Сергій Анатолійович; Лаушкін, Аркадій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто принципи та підходи до моделювання цифрових КРІ у міжнародних економічних відносинах. Визначено структуру цифрової платформи економіної дпломатії. Виконано SWOT-аналіз цифрової платформи економічної дипломатії України у системі міжнародних економічних відносин. Враховуючи результати SWOT-аналізу визначено підходи до побудови моделі оцінки ефективності цифрової платформи економічної дипломатії. Створено повну адаптовану версію 10 цифрових KPI для економічного дипломата у сфері машинобудування. Модель побудована на принципах цифрової прозорості, орієнтації на результат і системного підходу до промислової дипломатії. Вона поєднує функції просування українських машинобудівних підприємств за кордоном з аналітикою, партнерством і діджитал-комунікацією. Для супроводу KPI запропоновано відповідні цифрові інструменти. Представлено характеристику рівнів цифрової майстерності економічного дипломата для машинобудівної галузі. Розроблено атестаційний чеклист цифрової майстерності економічного дипломата (машинобудівна сфера, торгове представництво).

The article considers the principles and approaches to modeling digital KPIs in international economic relations. The structure of the digital platform of economic diplomacy is determined. A SWOT analysis of the digital platform of economic diplomacy of Ukraine in the system of international economic relations is performed. Taking into account the results of the SWOT analysis, approaches to building a model for assessing the effectiveness of the digital platform of economic diplomacy are determined. A full adapted version of 10 digital KPIs for an economic diplomat in the field of mechanical engineering has been created. The model is built on the principles of digital transparency, result orientation and a systemic approach to industrial diplomacy. It combines the functions of promoting Ukrainian mechanical engineering enterprises abroad with analytics, partnership and digital communication. Appropriate digital tools are proposed to support KPIs. A characteristic of the levels of digital skills of an economic diplomat for the mechanical engineering industry is presented. A certification checklist of digital skills of an economic diplomat (mechanical engineering, trade representation) has been developed.
Modeling of digital KPIs in international economic relations
Keywords: міжнародні економічні відносини; економічна дипломатія; цифрові платформи; цифрова трансформація; КПІ; діджитал-комунікація; цифрова майстерність; international economic relations; economic diplomacy; digital platforms; digital transformation; KPI; digital communication; digital skills