Протиріччя як джерело розвитку підприємств хімічної промисловості - Побережний, Роман Олегович (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2016)
У статті узагальнено види протиріч розвитку підприємства як відкритої системи та доповнено наявні класифікації протиріч, вирішення яких забезпечує розвиток підприємства хімічної промисловості, новою класифікаційною ознакою "за сферами кризоутворюючих факторів". В дослідженні теоретично обґрунтовано доцільність практичного використання додатково запропонованих класифікаційних ознак розвитку підприємства: "за рівнем спрямованості", "за спрямованістю внутрішніх можливостей розв'язання протиріч" та "за ступенем впливу складових життєдіяльності підприємства щодо збалансованої системи показників (ЗСП)".

The types of contradictions in the development of the enterprise as an open system were summarized in the article. An existing classification of contradictions, which decision ensures the development of chemical industry, has supplemented by a new classification criteria "by the spheres of crisis forming factors". The feasibility of further practical usage of the proposed classifications of enterprise development was theoretically proved in the research: "the directivity level", "the direction of the internal capabilities resolving contradictions" and "influence level of company viability components in accordance with the Balanced Scorecard (BSC)".
The contradictions as a development source of chemical industry
Keywords: класифікація протиріч; протиріччя; кризоутворюючі фактори; життєдіяльність підприємства; збалансована система показників; crisis forming factors; company viability components; balanced scorecard components