Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Основи наукових досліджень" - Єршова, Наталя Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сучасні інституціональні перетворення в науці як сфері пізнавальної діяльності людини, усвідомлення завдань і функцій науки, критеріїв визнання результатів наукової діяльності обумовлюють необхідність удосконалення та подальшого розвитку процесу наукових досліджень, який забезпечує вироблення наукових знань. Важливим напрямом наукової діяльності є наукові дослідження у вищих навчальних закладах, що формують інтелектуальний потенціал країни, сприяють забезпеченню якісно нового змісту компетентностей сучасних висококваліфікованих фахівців, які є провідниками прогресивних змін у практичній діяльності суб’єктів господарювання. Мета дисципліни «Основи наукових досліджень»: – засвоєння майбутніми спеціалістами теоретичних основ та здобуття практичних навичок проведення наукового дослідження. Значна увага при цьому приділяється формуванню у студентів навичок використання методів наукового дослідження. що створює суттєві конкурентні переваги серед фахівців економічного профілю на ринку праці. Завдання: опанування студентами методів наукового дослідження, в основі яких знаходяться ідеї і принципи системного підходу, синергетики. Вивчення певних питань щодо організації наукових досліджень, які сприяють поглибленню теоретичних і практичних здатностей особистості щодо підвищення ефективності управління підприємством в сучасних швидко змінюваних умовах господарювання.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; основи наукових досліджень; інституціональні перетворення; пізнавальна діяльність; наукова діяльність