Вивчення особливостей отримання гелів на основі агар-агару для косметології та медицини з антибактеріальними властивостями - Лебедєв, Володимир Володимирович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Лєндич, Є. С.; Борисенко, Л. М.; Савченко, Дмитро Олександрович; Мазченко, М. В.; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Литвиненко, Євгенія Ігорівна; Ворожбіян, Роман Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У сучасному світі особлива увага приділяється матеріалам із контрольованими характеристиками. У цьому аспекті полімери та матеріали на їх основі мають ряд специфічних властивостей для ефективного використання в медицині та косметології. Гумінові речовини задовольняють більшість цих особливостей, тому їх використання є дуже актуальним. Вивчення особливостей процесів гелеутворення в полімерних системах типу агар-агар, якій має досить універсальні властивості, дозволяють використовувати його як основу для гелів та полімерних носіїв, а також в процесах отримання медичних та косметологічних матеріалів з різними властивостями , що може мати важливе значення при вирішенні ряду актуальних питань. Зокрема це легкі і дешеві в виробництві антисептичні гелі, пов’язки на ранах з абсорбційними та захисними властивостями, всіляка косметика. В статті проведено дослідження з вивчення процесів гелеутворення та особливостей реологічних властивостей гідрогелів на основі агар-агару з метою отримання сучасних гідрогелів з антибактеріальним ефектом. Встановлено, що введення до складу полімерних гідрогелів гумінових кислот вповільнює процеси структуроутворення, що призводить до зменшення в'язкості всіх досліджуваних композицій. введення до складу полімерних гідрогелів гумінових кислот вповільнює процеси структуроутворення, що призводить до зменшення в'язкості всіх досліджуваних композицій. Також зниження температури топлення студню гідрогелів при збільшенні вмісту гумінових кислот в них свідчить про знижений рівень гелеутворення, що призводить також до збільшення часу втрати липкості полімерних гідрогелів. Показано, що гумінові кислоти у полімерних гідрогелях мають високу антибактеріальну активність, повністю зупиняють процеси утворення в них плісняви. Встановлено, що найбільш ефективними з точки зору отримання гідрогелів з антибактеріальним ефектом є композиції агар-агару зі вмістом гумінових кислот 15%. Таким чином, були розроблені косметологічні полімерні гідрогелі з антибактеріальним ефектом, які можуть бути використані при обробці рук, обличчя та інших відкритих та контактних для людини ділянок шкіри за для боротьби з короновірусними бактеріями.

In the modern world, special attention is paid to materials with controlled characteristics. In this aspect, polymers and materials based on them have a number of specific properties for effective use in medicine and cosmetology. Humic substances satisfy most of these features, so their use is very important. The study of the features of the processes of gelation in polymer systems such as agar-agar, which has rather universal properties, makes it possible to use it as a basis for gels and polymer carriers, as well as in the processes of obtaining medical and cosmetic materials with different properties, which can be important in solving a number of topical issues. In particular, these are lightweight and cheap to manufacture antiseptic gels, dressings on wounds with absorption and protective properties, all kinds of cosmetics. In the article, a study was carried out to study the processes of gelation and the features of the rheological properties of hydrogels based on agar-agar in order to obtain modern hydrogels with an antibacterial effect. It was found that the introduction of humic acids into the composition of polymer hydrogels slows down the processes of structure formation, which leads to a decrease in the viscosity of all the studied compositions. Also, a decrease in the melting temperature of hydrogel jellies with an increase in the content of humic acids in them indicates a reduced level of gelation, which also leads to an increase in the time of loss of stickiness of polymer hydrogels. It has been shown that humic acids in polymer hydrogels have high antibacterial activity and almost completely stop the processes of mold formation in them. It was found that the most effective from the point of view of obtaining hydrogels with an antibacterial effect are agar-agar compositions with a humic acid content of 15 %. Thus, cosmetic polymer hydrogels with an antibacterial effect have been developed, which can be used in the treatment of hands, face and other areas of the skin that are open and contact for humans to combat coronavirus bacteria.
Features of obtaining gels based on agar-agar for cosmetology and medicine with antibacterial properties
Keywords: гідрогелі; агар-агар; дослідження; антибактеріальні властивості; гумінові кислоти; гелеутворення; в'язкість; hydrogels; agar-agar; research; antibacterial properties; humic acids; gelation; viscosity