Вплив конфуціанської традиції на формування сучасної китайської філософії - Безродний, Андрій Геннадійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Проаналізовано вплив конфуціанської традиції на становлення та подальший розвиток китайської філософії. Ключовою для розгляду зазначено проблему взаємодії «природа – людина». Доведено, що більшість сучасних філософських напрямів своїм корінням спираються на світоглядні позиції своїх великих попередників; к онфуціанство розглянуто як найбільша філософська спадщина китайського народу, що зробила великий внесок в розвиток філософської думки як Сходу, так й Заходу. Зроблено припущення що філософська думка сучасного Китаю перебуває під неминучим впливом ідей Конфуція. Зроблено спробу простежити механізм впливу позиції конфуціанства на світоглядну позицію сучасних філософських систем.

The influence of the Confucian tradition on the formation and further development of Chinese philosophy is analyzed. The problem of interaction "nature - man" is indicated as key for consideration. It has been proven that the majority of modern philosophical directions have their roots in the worldview positions of their great predecessors; Confucianism is considered as the greatest philosophical heritage of the Chinese people, which made a great contribution to the development of philosophical thought in both the East and the West. It is assumed that the philosophical thought of modern China is under the inevitable influence of the ideas of Confucius. An attempt was made to trace the mechanism of influence of the position of Confucianism on the worldview position of modern philosophical systems.
The influence of the confucian tradition on the formation of modern chinese philosophy
Keywords: конфуціанство; марксизм; Китай; китайська філософія; людина; природа; confucianism; marxism; China; chinese philosophy; man; nature