Специфіка та складність міграції сторонніх інструментів в ІТ проєктах - Лисенко, Олександр Олександрович; Кононенко, Ігор Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Виконаний аналіз релевантності проблеми міграції сторонніх інструментів в ІТ проєктах, котрій притаманні регулярність та наявність викликів для розробників щодо прийняття рішень. Аналіз показує, що міграція сторонніх інструментів вимагає від розробників не лише технічних знань та навичок, але й глибокого розуміння стратегій управління міграцією, методів оцінки ризиків, та здатності інтегрувати нові інструменти в існуючі проєкти без негативного впливу на робочий процес. Розглянута безпосередньо сама необхідність міграції сторонніх інструментів у сфері ІТ, яка є важливим аспектом для забезпечення актуальності, ефективності, та інноваційності програмного забезпечення в умовах технологічного ландшафту, який швидко змінюється. Основна увага приділяється огляду сучасних досліджень та методологій, спрямованих на спрощення процесу міграції інструментів, зменшення витрат на розробку та підтримку, а також підвищення безпеки програмного забезпечення. Розглянуті пропозиції щодо комплексних підходів до управління міграціями, що охоплює використання автоматизованих систем для аналізу великих обсягів даних про історію змін у проєктах, оцінку ризиків, та ефективну комунікацію між усіма учасниками проєкту. Розглядається обґрунтування значущості міграції сторонніх інструментів для забезпечення сталого розвитку програмного забезпечення в умовах динамічного технологічного середовища. Зазначена необхідність подальших досліджень у цій галузі, спрямованих на розробку нових інструментів і методологій для оптимізації процесу міграції, з метою підвищення продуктивності розробників і забезпечення високої якості кінцевих програмних продуктів. Підкреслюється важливість систематичного та комплексного підходу до міграції сторонніх інструментів, що базується на детальному аналізі даних, глибокому розумінні ризиків, ефективній комунікації та застосуванні сучасних технологічних рішень.

An analysis has been conducted on the relevance of the problem of migrating third-party tools in IT projects, which is characterized by regularity and presents challenges for developers in terms of decision-making. The analysis shows that the migration of third-party tools requires developers not only to have technical knowledge and skills but also a deep understanding of migration management strategies, risk assessment methods, and the ability to integrate new tools into existing projects without negatively impacting the workflow. The necessity of migrating third-party tools in the IT field, which is a crucial aspect for ensuring the relevance, efficiency, and innovation of software in a rapidly changing technological landscape, is directly considered. Main attention is given to the review of modern research and methodologies aimed at simplifying the process of tool migration, reducing development and support costs, and enhancing software security. Proposals regarding comprehensive approaches to managing migrations are considered, including the use of automated systems for analyzing large volumes of data about the history of changes in projects, risk assessment, and effective communication among all project participants. The justification for the significance of migrating third-party tools to ensure the sustainable development of software in a dynamically changing technological environment is discussed. The need for further research in this field is highlighted, aimed at developing new tools and methodologies to optimize the migration process, with the goal of enhancing developer productivity and ensuring the high quality of final software products. The importance of a systematic and comprehensive approach to migrating third-party tools, based on detailed data analysis, a deep understanding of risks, effective communication, and the application of modern technological solutions, is emphasized.
Specifics and complexity of third-party library migrations in ІТ-projects
Keywords: сторонні бібліотеки; сторонні інструменти; міграція сторонніх бібліотек; рекомендація сторонніх бібліотек; вибір сторонніх бібліотек; library migration; third-party dependency migration; library recommendation; multi-metric ranking; library selection