Аналіз досліджень планетарних коробок передач бронетанкової техніки (оглядова стаття) - Сєриков, Володимир Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Робота присвячена огляду сучасних тенденцій дослідження та використання планетарних коробок передач бронетанкової техніки. Проведено аналіз сфер застосування механічних трансмісій. Описані переваги та недоліки використання шестеренних коробок передач у складі механічних трансмісій. Розглянуто конструктивні особливості використання зубчастих передач у трансмісіях. Визначені вимоги до шестеренних коробок передач у складі трансмісій. Проаналізовані переваги та недоліки використання планетарних коробок передач та сфери їх використання. Розглянуто класифікацію механічних регульованих передач за загальними ознаками, а також індивідуальними. Проведено огляд виконання умов підвищення надійності з урахуванням конструктивних особливостей ступінчастих коробок, які поділяють на три групи: прості коробки передач (з нерухомими осями валів); планетарні коробки передач (з рухомими осями валів); комбіновані (поєднання простої та планетарної коробки передач у одному агрегаті). Виконано стислий огляд сучасних підходів до моделювання планетарної коробки передач, що враховують інерційні, пружні, дисипативні, трансформаторні та фрикційні властивості, враховують інші характерні риси планетарного ряду. Здійснено аналіз відомих способів вирішення проблем такого моделювання. Проаналізовано сучасні методики розрахунків на міцність планетарних редукторів, у тому числі із частковим руйнуванням, та відповідні програмні комплекси. З’ясована потреба у розробленні більш досконалих математичних моделей, які адекватно описують напружено-деформований стан у зубчастих зачепленнях.

The work is devoted to the review of modern trends in the research and use of planetary gearboxes of armored vehicles. An analysis of the areas of application of mechanical transmissions was carried out. The advantages and disadvantages of using gear gearboxes as part of mechanical transmis sions are described. The design features of the use of gears in transmissions are considered. The requirements for gear gearboxes as part of transmissions are defined. The advantages and disadvantages of using planetary gearboxes and their areas of use are analyzed. The classification of mechanical adjustable gears according to general features, as well as individual ones, is considered. An overview of the fulfillment of the conditions for increasing reliability was carried out, taking into account the design features of stepped gearboxes, which are divided into three groups: simple gearboxes (with fixed shaft axes); planetary gearboxes (with movable shaft axes); combined (combination of a simple and planetary gearbox in one unit). A brief review of modern approaches to planetary gear box modeling, taking into account inertial, elastic, dissipative, transformer and frictional properties, taking into account other characteristic features of the planetary series, is carried out. An analysis of known ways of solving problems of such modeling was carried out. Modern methods of calculating the strength of planetary gearboxes, including those with partial destruction, and corresponding software complexes are analyzed. The need for the development of more advanced mathematical models that adequately describe the stress-strain state in gear engagements has been identified.
Analysis of research on planetary gearboxes of armored vehicles (review article)
Keywords: проєктування; планетарні коробки передач; механічна трансмісія; вплив експлуатаційних факторів; діагностичні параметри; синтез кінематичних схем; design; planetary gearboxes; mechanical transmission; influence of operating factors; diagnostic parameters; synthesis of kinematic schemes