Розвиток скотарства як чинник формування соціальної ефективності - Шиян, Наталія Іванівна (Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки", 2019)
Мета статті – оцінити вплив розвитку галузі скотарства на рівень зайнятості й оплати праці працівників сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. У процесі дослідження використано монографічний метод (аналіз наукових підходів до розгляду елементів соціальної політики, їх практичної реалізації), порівняльного аналізу (порівняння рівня заробітної плати з розрахунку на 100 га с.-г. угідь у підприємствах України і по зонах в галузях рослинництва, тваринництва, у тому числі скотарства); абстрактно-логічний метод (теоретичні узагальнення та формулювання висновків). Результати дослідження. Доведено можливість використання величини заробітної плати на 100 га с.-г. угідь у сільськогосподарських підприємствах як показника, за яким можна визначати рівень соціальної ефективності розвитку аграрних підприємств і галузі скотарства зокрема. Розмір заробітної плати з розрахунку на 100 га с.-г. угідь вищий в галузі рослинництва порівняно з тваринництвом. При цьому її величина найвища у підприємствах зони Лісостепу, тоді як найнижча – у господарствах зони Степу. У підприємствах, які спеціалізуються на виробництві виключно продукції рослинництва, розмір заробітної плати з розрахунку на 100 га с.-г. угідь суттєво поступається перед підприємствами, що виробляють продукцію рослинництва і тваринництва. У цій ситуації, відповідно, така складова соціальної ефективності, як заробітна плата з розрахунку на 100 га с.-г. угідь, є невисокою. Із підвищенням рівня спеціалізації підприємств на виробництві продукції тваринництва, у тому числі скотарства, величина заробітної плати на 100 га с.-г. угідь зростає. Це свідчить про позитивний соціальний ефект розвитку як галузі тваринництва, так і галузі скотарства у сільськогосподарських підприємствах. Елементи наукової новизни. Доведено, що розвиток скотарства виступає чинником підвищення соціальної ефективності аграрних підприємств. Практична значущість. Полягає в обґрунтуванні підвищення рівня соціальної ефективності аграрних підприємств із поглибленням їх спеціалізації при виробництві продукції тваринництва і скотарства. Табл.: 6. Бібліогр.: 14.

The purpose of the article is to assess an impact of the cattle husbandry development on an employment level and an employee’s salary in agricultural enterprises. Research methods. In the research process the following methods were used: monographic for analysis of scientific approaches to consideration of social policy elements, their practical implementation; comparative analysis for comparison of salary level per 100 hectares of agricultural land in enterprises of Ukraine and by zones in the crop production and livestock husbandry, including the cattle husbandry; abstract and logical method for theoretical generalizations and formulation of conclusions. Research results. In the research was substantiated possible application of a salary level per 100 hectares of agricultural land as an indicator, which might be used for determining social efficiency development of agricultural enterprises and the cattle husbandry, in particular. A salary level per 100 hectares of agricultural land is higher in the crop production compared to the livestock husbandry. Moreover, its amount is the highest at enterprises of the Forest-Steppe zone, and the lowest – at enterprises of the Steppe zone. In the enterprises specializing only in crop production, a salary level per 100 hectares of agricultural land is significantly lower than in those producing both crop and livestock products. Thus, in this situation, salary per 100 hectares of agricultural land as a component of social efficiency, is low. With an increase in a level of enterprises’ specialization in the livestock husbandry, including the cattle husbandry, a level of salary per 100 hectares of agricultural land is currently rising. This indicates a positive social effect of development in both the livestock husbandry, and the cattle husbandry at agricultural enterprises. Elements of scientific novelty. There was proved that the cattle husbandry development must be considered as a factor of social efficiency increase in agricultural enterprises. Practical significance. The research results have a practical value that lies in increase a level of social efficiency of agrarian enterprises with deepening of their specialization in the production of livestock and cattle husbandry. Tabl.: 6. Refs.: 14.
Development of the cattle husbandry as a factor of social efficiency formation
Keywords: соціальна ефективність; заробітна плата; спеціалізація; тваринництво; скотарство; social efficiency; salary; specialization; livestock husbandry; cattle husbandry