Гендерні особливості професійної самореалізації майбутніх рятувальників - Чабань, Альона (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті розкрито суть таких понять, як “гендер”, “самореалізація”, “професійна самореалізація”; висвітлено втілення гендерної рівності у військовому середовищі, в оволодінні жінками надзвичайно небезпечними професіями та реалізації їх у цьому виді діяльності; доведено, що робота над Я-концепцією допомогла майбутнім рятувальникам (і чоловікам, і жінкам) навчитися бачити свої цілі, планувати і досягати значних результатів у період навчання та у професійній діяльності в період виконання службових обов’язків; розуміти себе, свої можливості й обмеження, навчитися виявляти свої здібності та активно розвивати їх, тобто працювати над реалізацією своїх професійних й життєвих планів.

The essence of such notions as “gender”, “gender symmetry”, “self-actuation”, is disclosed in the article; the gender equality implementation in the military environment, in women’s mastering the extremely hazardous professions and their self-fulfilment in this activity area is described; it is proved that the work on I-concept has facilitated (both males and females) to learn seeing their goals, to plan and attain tangible results in training and profession activities in the course of performing their duties; to understand their selves, their abilities and limitations, to learn manifesting their aptitudes and develop them actively, that is to work on fulfilment of their professional and life plans, therefore actuating themselves in future.
The gender aspects in proeional self-actuation of future rescue workers
Keywords: гендерна рівність; “гендерна симетрія”; gender equality; gender peculiarities