Основи кібербезпеки - Євсеєв, Сергій Петрович; Шматко, Олександр Віталійович; Ахієзер, Олена Борисівна; Горбач, Тетяна Вікторівна (Видавництво ПП "Новий Світ – 2000", 2025)
Навчально-практичний посібник присвячений системному підходу до аналізу, проєктування та управління інформаційними системами в контексті забезпечення кібербезпеки. Він поєднує фундаментальні теоретичні основи з практичними завданнями, що сприяють ефективному засвоєнню матеріалу та розвитку навичок аналізу загроз, управління ризиками та впровадження заходів безпеки. У посібнику розглядаються сучасні методи захисту інформації, протидії кіберзагрозам та забезпечення конфіденційності, цілісності й доступності даних. Значну увагу приділено аналізу вразливостей, виявленню потенційних атак, розробці стратегій безпеки та використанню інструментів для моніторингу й реагування на інциденти. Практичний аспект реалізовано через серію завдань, що включають розробку політик безпеки, впровадження шифрування, налаштування систем захисту та тестування програмного забезпечення на стійкість до атак. Це забезпечує закріплення знань та підготовку до реальних викликів у сфері кібербезпеки. Посібник стане у пригоді здобувачам вищої освіти технічних спеціальностей, аспірантам, викладачам та фахівцям, зацікавленим у глибокому вивченні теорії та практики забезпечення кібербезпеки.
Keywords: навчально-практичний посібник; основи кібербезпеки; кібербезпека; бекорд; конфігурація SSH; Kali Linux