Підвищення енергоефективності електричних мереж з відновлюваними джерелами живлення за рахунок використання організаційних та технічних заходів - Шевченко, Сергій Юрійович; Данильченко, Дмитро Олексійович; Кузнецов, Дмитро Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У монографії розгядаються шляхи підвищення енергоефективності електричних мереж шляхом зниження технологічних втрат в умовах інтеграції відновлюваних джерел енергії та конденсаторних установок. Удосконалено методи аналізу топології мереж і сформовано індекс чутливості для визначення оптимальних місць підключення ВДЕ. Запропоновано алгоритм вибору місць встановлення ВДЕ та конденсаторних установок, що враховує втрати, рівні напруги та пропускну здатність ліній. Розроблено поетапний підхід до модернізації електричних мереж на основі багатокритеріальної цільової функції. Результати моделювання підтвердили ефективність запропонованих рішень та можливість суттєвого підвищення енергоефективності мереж при збереженні їх надійності.
Keywords: Електроенергетика; Електричні мережі; Відновлювані джерела енергії; Енергоефективність; Якість електричної енергії; Electric power engineering; Electrical networks; Renewable energy sources; Energy efficiency; Electrical power quality