Перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні з залученням закордонного досвіду - Погорєлов, Микола Іванович; Погорєлов, Сергій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У Світі, як і в Україні, спостерігається скорочення фінансування інноваційної діяльності комерційними банками, зумовлене світовою фінансовою кризою. Комерційні банки охочіше фінансують інноваційні проекти на етапах впровадження, а не на етапах розроблення, а також існуючі підприємства, а не ті, що недавно створені. Саме тому важлива роль стимулювання інноваційної діяльності у сучасних умовах господарювання належить безпосередньо державам. Незважаючи на те, що в останні роки спостерігалися певні позитивні зміни в економіці України, питома вага високо- та середньо технологічних галузей у промисловості залишається набагато нижчою, ніж у розвинутих країнах Західної Європи та в більшості країн-кандидатів на вступ до ЄС. Крім того ці темпи, на жаль не зумовлені інноваційним розвитком галузі. Зростання капіталовкладень не супров оджується адекватною технологічною модернізацією та структурною перебудовою, обсяги виробництва високотехнологічної продукції залишаються вкрай низькими. На загальнодержавному рівні спостерігається стійка тенденція до скорочення частки ВВП, що виділяється на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР), що не відповідає стратегії розвинутих країн, яка спрямована на збільшення значень відповідного показника.

In the World, as in Ukraine, there is a reduction in the financing of innovation by commercial banks, caused by the global fi nancial crisis. Commercial banks are more willing to Finance innovative projects at the implementation stages rather than at the development stages, as well as existing enterprises rather than those that have recently been established. That is why the important role of stimulating innovation in modern economic conditions belongs directly to the States. Despite the fact that in recent years there have been some positive changes in the economy of Ukraine, the share of high -and medium-tech industries in the industry remains much lower than in the developed countries of Western Europe and in most candidate countries for EU membership. In addition, these rates, unfortunately, are not due to the innovative development of the industry. The growth of capital invest ment is not accompanied by adequate technological modernization and structural adjustment, the volume of production of high -tech products remains extremely low. At the national level, there is a steady downward trend in the share of GDP allocated to research and development (R & d), which doe s not correspond to the strategy of developed countries, which is aimed at increasing the values of the corresponding indicator.
Prospects of development of innovative activity in Ukraine with attraction of foreign experience
Keywords: організація; підприємство; система; organization; enterprise; system