Діагностика фінансових ризиків та кризового стану при податковому плануванні - Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Шевченко, Роман Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто методи діагностики фінансових ризиків і кризового стану підприємств в контексті податкового планування. Актуальність тематики діагностики фінансових ризиків та кризового стану при податковому плануванні обумовлена низкою факторів, таких як складність економічної ситуації. Ефективне податкове планування дозволяє знизити податкові навантаження та забезпечити фінансову стабільність підприємства. В умовах посилення податкового контролю важливо вміти ідентифікувати ризики, пов'язані з податковим плануванням, щоб уникнути штрафних санкцій та податкових спорів. Аналізуються основні фактори, що впливають на виникнення ризиків, такі як зміни в законодавстві, економічна нестабільність та внутрішні управлінські проблеми. Описано підходи до оцінки ризиків, включаючи фінансовий аналіз, оцінку податкових зобов’язань та виникнення кризових ситуацій, приділена увага розробці ефективних стратегій податкового планування для мінімізації негативних наслідків та підвищення фінансової стабільності підприємства. Запропоновані методи є важливим інструментом для прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності.

The article examines methods for diagnosing financial risks and the crisis state of enterprises in the context of tax planning. Effective tax planning helps reduce tax burdens and ensure the financial stability of the enterprise. In the context of increased tax control, it is important to identify risks associated with tax planning to avoid penalties and tax disputes. The article analyzes the main factors influencing the emergence of risks, such as changes in legislation, economic instability, and internal management issues. Approaches to risk assessment are described, including financial analysis, evaluation of tax liabilities, and the occurrence of crisis situations. Special attention is paid to developing effective tax planning strategies to minimize negative consequences and enhance the financial stability of the enterprise. The proposed methods are essential tools for managerial decision-making in conditions of uncertainty.
Diagnosis of financial risks and crisis state in tax planning
Keywords: фінансові ризики; кризові стани; податкове планування; фінансова стабільність; економічна нестабільність; управлінські рішення; financial risks; crisis state; tax planning; financial analysis; risk management