Аналіз спірального вихрового руху рідин та можливості його використання у гідравлічних системах - Лобуренко, Михайло Васильович; Папченко, Андрій Анатольович; Матвієнко, Ольга Анатоліївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Розглянуто можливість підвищення ефективності гідравлічних систем за рахунок створення вихрового руху в трубопровідній мережі. Проведено аналіз попередніх досліджень використання вихрових течій в технічних спорудах, а також утворення вихрових структур в природних умовах. Описано методику проведення експерименту. Виконано ряд експериментальних досліджень з трубами різної форми, додатковими завихряючими елементами та отримані відповідні значення. Проведено аналіз негативних результатів. Викладені основні напрямки подальших досліджень.

The article reveals the possibility of hydraulic systems efficiency increase by creating optimal conditions for mutual functioning of pipeline network and pump as a single unit. The problems were defined as following: non-optimal using of hydraulic systems; need of increase of centrifugal pump efficiency. The main goal of the article is the analysis of natural principle of liquids swirling motion and applying such motions in hydraulic systems. This goal was set in consideration that, natural motions are well harmonized and go on with minimal losses of energy. Previous investigations of swirling motions were observed.
Spiral vortex motion fluid analysis and possibilities of Its use in the hydraulic system
Keywords: зниження втрат; гелікоід; енергозбереження; ККД; swirling motions; losses reduce