Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з курсу "Теорія ймовірностей" - Матюшенко, Микола Васильович; Федченко, Ганна Валеріївна; Шеліхова, Інеса Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки містять умови задач залікового завдання у рамках курсу «Теорія ймовірностей », що викладається студентам спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» у ННІКМПФМ. Теорія ймовірностей є важливою частиною математичної освіти випускника будь-якого технічного університету. Імовірнісні методи широко застосовуються при вирішенні великого числа інженерних, економічних, фінансових, природно - наукових завдань. Разом з тим, при самостійному вивченні теорії ймовірностей студент стикається зі значними труднощами, оскільки хороші підручники і задачники з теорії ймовірностей не завжди доступні , і вони часто орієнтовані на роботу студента з викладачем. Особливо це відноситься до методів рішення імовірнісних завдань. Справа в тому, що на відміну від інших розділів математики, завдання з теорії ймовірностей важко розбити на невелике число типових завдань. Незважаючи на розбиття завдань по розділах , до яких вони належать, часто зустрічаються завдання, що вимагають оригінальних міркувань . Студент нерідко зустрічається з ситуацією, коли він просто не уявляє, з чого слід почати вирішення завдання. У методичні вказівки включені приклади розв’язання задач по кожній з тематик. Крім того вказівки містять 26 варіантів контрольної роботи з теорії ймовірностей. Завдання ставляться, до найбільш важливих розділів стандартного курсу теорії ймовірностей .
Keywords: методичні вказівки; математичне моделювання; класичне визначення ймовірності; формула повної ймовірності; формула Байєса