Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічного завдання "Техніко-економічна ефективність заходів, спрямованих на підвищення охорони праці на виробництві" - Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна; Євтушенко, Наталія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Аудит з охорони праці – це незалежна об’єктивна оцінка стану системи охорони праці підприємства для визначення існуючого рівня безпеки на підприємстві, основними завданнями якої є: виявлення недоліків в системі охорони праці підприємства, оцінка достатності та повноти заходів, що вживаються для забезпечення необхідного рівня безпеки праці, аналіз відповідності документації з охорони праці законодавству України, оцінка ефективності системи, виявленнядопущених порушень в системі охорони праці, розробка рекомендацій щодо усунення цих порушень. Реалізація сучасних завдань охорони праці повинна бути заснована на системному підході шляхом об'єднання розрізнених заходів у єдину систему цілеспрямованих, постійно здійснюваних дій на всіх рівнях і стадіях управління господарською діяльністю в галузі. Системний ефект отримується в результаті підвищення рівня організації виробничої системи, надбання нею більш високої інтеграції унаслідок сполучення багатьох сил в одну загальну. Організація проведення аудиту з професійної безпеки робочих місць, лабораторних досліджень умов праці, оцінка технічного стану виробничого устаткування атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку й строки, обумовлені законодавством, і за підсумками вживання заходів щодо усунення небезпечних та шкідливих для здоров’я виробничих факторів сприятимуть покращенню охорони праці та безпеки на робочих місцях.
Keywords: методичні вказівки; аудит; охорона праці; виробничий травматизм; безпека; трудова діяльність; робочі місця; економічна діяльність