Деемульгатори з бурого вугілля: синтез, властивості, застосування - Савченко, Віталій Володимирович; Банніков, Леонід Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі досліджено ефективність деемульгаторів на основі продуктів модифікації гумінових кислот бурого вугілля, зокрема складних ефірів, синтезованих з поліетиленгліколем. Синтез здійснювали методом етерифікації у приладі Діна-Старка. Деемульгуючу активність одержаних реагентів оцінювали методом bottle-test, а також шляхом мікроскопічного аналізу структури емульсій у динаміці. Найвищу ефективність показав зразок, отриманий із залишку після синтезу, що свідчить про наявність поверхнево-активних компонентів у реакційній масі. Порівняння з промисловим деемульгатором ПМ-1441 підтвердило конкурентоспроможність отриманого реагенту. The efficiency of demulsifiers based on lignite humic acid modification products, in particular esters synthesised with polyethylene glycol, was investigated. The synthesis was carried out by the method of esterification in a Dean-Stark apparatus. The demulsifying activity of the obtained reagents was evaluated by the bottle-test method and by microscopic analysis of the emulsion structure in dynamics. Comparison with the industrial demulsifier PM-1441 confirmed the competitiveness of the obtained reagent.
Keywords: гумінові кислоти; буре вугілля; деемульгатор; поліетиленгліколь; етерифікація; humic acids; lignite; demulsifier; polyethylene glycol; esterification