Методичні вказівки до виконання розрахункової роботи "Аналіз умов праці" - Васьковець, Людмила Антонівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Дисципліна «Виробнича санітарія» належить до обов’язкових освітніх компонентів спеціальної (фахової) підготовки студентів за навчально-професійною програмою «Охорона праці». Сприяє формуванню у студентів системи теоретичних знань і практичних навичок в галузі безпеки праці, набуття компетентності, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю щодо реалізації заходів та засобів захисту працівників від дії шкiдливих виробничих факторів. План підготовки студентів за дисципліною «Виробнича санітарія» передбачає виконання розрахункового завдання. Розрахункове завдання (РЗ) – це самостійна робота студента, що виконується під керівництвом викладача, вона передбачає розв’язання конкретного практичного навчального завдання з використанням відомого, а також(або) самостійно вивченого теоретичного матеріалу. За час виконання роботи студент має показати набутий рівень знань з дисципліни, вміння працювати з науково-технічною літературою, самостійно вирішувати поставлене індивідуальне завдання, забезпечуючи ефективність його реалізації, розробляти відповідні документи. Метою розрахункового завдання є систематизація, розширення та закріплення отриманих теоретичних знань з дисципліні «Виробнича санітарія» і придбання практичних навичок з аналізу та оцінки умов праці працівників на виробництві. Виконання розрахункового завдання підвищує ефективність засвоєння теоретичного матеріалу та застосування його на практиці.
Keywords: методичні вказівки; охорона праці; виробнича діяльність; безпека; трудова діяльність; професійні ризики; гігієна